Autoverzekering

Als je een tweedehands auto aanschaft, dan is het natuurlijk ook nodig om een autoverzekering af te sluiten. Autoverzekeringen zijn er in de meest uiteenlopende soorten. Je kan heel bewust kiezen voor een goedkope autoverzekering, maar je kan natuurlijk ook zoeken naar een autoverzekering die precies de voorwaarden biedt die jij zoekt. Heb je al een brommerverzekering, een caravanverzekering of bijvoorbeeld een verzekering voor jouw motorfiets? Dan is het wellicht mogelijk om bij dezelfde verzekeringsmaatschappij een pakketkorting te krijgen als je er ook een autoverzekering afsluit. Dan heb je ook extra korting op je andere verzekeringen, wat wel zo voordelig kan zijn.

Waarom moet ik mijn auto verzekeren?

Een WA verzekering is de minimale verzekering die je voor jouw auto moet hebben. Het maakt hierbij niet uit of je een goedkope autoverzekering hebt of een relatief dure. Zolang de auto maar voor de aan anderen en andermans eigendommen veroorzaakte schade verzekerd is, dan is het in orde voor de wet. Het is in de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen namelijk opgenomen dat een autoverzekering verplicht is. In deze wet staat overigens ook dat een motor verzekering, een scooter verzekering en een brommer verzekering verplicht zijn. Alle motorvoertuigen moeten een verzekering hebben, en dit is zo om slachtoffers te beschermen. Wanneer je schade veroorzaakt met de auto, dan moet deze schade worden betaald. Als jij dat geld niet hebt, en je zou ook geen autoverzekering hebben, dan zal het slachtoffer zelf voor de schade moeten betalen of, als deze dat niet kan, met de schade blijven zitten. Zeker als het om lichamelijk letsel gaat kan het een behoorlijk prijzige toestand worden, en om het slachtoffer hier niet voor op te laten draaien is het verplicht gesteld om een autoverzekering te hebben.

Moet ik mijn auto verzekeren?

Zoals gezegd is het wettelijk verplicht om je auto WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) te verzekeren. Daarmee ben je verzekerd voor schade die jij bij anderen veroorzaakt. Je hebt wel zelf de keuze uit de verschillende soorten autoverzekeringen omdat je je eigen auto ook kunt verzekeren tegen door jou veroorzaakte schade, of tegen diefstal. Je kan kiezen voor een allrisk auto verzekering of een WA+Casco auto verzekering, maar het is ook mogelijk om voor je auto alleen een WA-verzekering af te sluiten. In de meeste gevallen wordt er voor een relatief nieuwe auto, tot een leeftijd van gemiddeld 5 jaar, voor gekozen om een allrisk autoverzekering te nemen. Voor auto’s met een leeftijd tussen de 5 en 8 jaar wordt het meest gekozen voor een WA+Casco auto verzekering en voor auto’s ouder dan 8 jaar wordt het vaakst gekozen voor alleen een WA-verzekering.

Zijn er ook uitzonderingen?

Er is wel een uitzondering. Je hoeft bijvoorbeeld geen oldtimerverzekering af te sluiten als de oldtimer opgeslagen staat en nooit het daglicht ziet. Ditzelfde geldt voor jongere auto’s. Wanneer de auto op eigen terrein staat en niet wordt gebruikt, dan kan deze zogenaamd geschorst worden. In dit geval hoeft er geen autoverzekering voor te worden afgesloten en is het ook niet nodig om er wegenbelasting voor te betalen. Echter, het kenteken moet dan wel echt geschorst worden, dus hier moet je wel rekening mee houden. Wordt de auto niet gebruikt, maar staat deze geparkeerd langs de weg of op een openbaar parkeerterrein? Dan moet je wel een autoverzekering hebben en wegenbelasting betalen. De auto bevindt zich immers op openbaar terrein in plaats van op eigen terrein.

Waar let ik op bij het afsluiten van een autoverzekering?

Het is natuurlijk heel aantrekkelijk om autoverzekeringen te vergelijken en vervolgens de meest goedkope autoverzekering af te sluiten. Dit hoeft ook zeker niet verkeerd te zijn, maar het is wel belangrijk dat de dekking ook goed past bij wat je nodig hebt. Eerst moet je voor jezelf bepalen of je een allrisk verzekering of een WA+Casco verzekering wilt afsluiten, of dat je voldoende hebt aan een WA verzekering voor je auto. Daarnaast is het goed om na te denken over een inzittendeverzekering. Als je een goedkope auto koopt, dan ligt een WA verzekering voor de auto het meest voor de hand, maar ook voor een goedkope auto is het vaak wel nuttig om ook een inzittendeverzekering af te sluiten als je vaak meerdere personen in de auto vervoert. Let dus vooral op de vorm van de autoverzekering, op de precieze dekking, op eventuele aanvullende zaken en natuurlijk ook wel op de prijs.

De kosten van een auto verzekering

De kosten van een autoverzekering liggen erg uiteen. Het is zo dat verzekeringsmaatschappijen die autoverzekeringen aanbieden zelf hun tarieven mogen bepalen. Hierdoor zijn er grote verschillen te vinden onder de tarieven. De allrisk verzekering is het duurst, maar hierbij heb je dan ook de meest brede dekking. Dan volgt de WA+Casco autoverzekering, die een iets beperktere dekking heeft en daarom ook wat voordeliger is. De goedkoopste autoverzekering is natuurlijk de WA verzekering voor de auto. Dit is dan ook een verzekering waarbij je eigen schade niet wordt vergoed. Enkel schade aan (eigendommen van) anderen zijn gedekt.

Welke soorten autoverzekeringen zijn er?

Zoals we hebben aangegeven is de auto verzekering in grote lijnen onder te verdelen in drie soorten, namelijk allrisk, WA+Casco en WA. Maar, er zijn onder deze soorten nog veel andere soorten autoverzekeringen te vinden. Hierbij kan je denken aan de kilometerverzekering of bijvoorbeeld de bonus malus verzekering. Daarnaast zijn er ook nog diverse aanvullende autoverzekeringen, welke je apart moet afsluiten als aanvulling op je reguliere autoverzekering. Hierbij kan je denken aan rechtsbijstand, pechhulp en de inzittendeverzekering. Er zijn eindeloos veel soorten autoverzekeringen, waardoor het zeker goed is om de mogelijkheden van de autoverzekering te vergelijken.

Ben ik ook verzekerd in het buitenland?

Als je met de auto op vakantie wilt naar het buitenland, dan is het wel handig om te weten of je in dit land ook verzekerd bent. Je autoverzekering is ook geldig over de grens, maar niet in ieder land. Als je je auto gaat verzekeren, dan ontvang je van je verzekeringsmaatschappij een groene kaart. Op deze groene kaart kan je meer informatie vinden over de landen waarin je ook gewoon verzekerd bent met je auto verzekering. Dit staat op de achterzijde van de groene kaart. Sommige landen zijn doorgehaald en andere landen staan niet op de groene kaart vermeld. Dit zijn de landen waarin de autoverzekering niet geldig is. Wil je wel naar zo’n land rijden met je eigen auto, om het land volgens je eigen schema te gaan verkennen? Dan is dit natuurlijk wel mogelijk. In dat geval is het nodig om aan de grens van het betreffende land een aparte autoverzekering af te sluiten.

Moet ik een auto direct verzekeren?

Als je een goedkope auto koopt, en je gaat deze auto ophalen, dan is het nodig om de auto al te verzekeren voor de terugrit naar huis. Je kan dus niet nu een auto kopen en volgende week pas een autoverzekering afsluiten. De auto moet direct worden verzekerd door jou vanaf het moment dat deze ook op jouw naam staat, en jij dus ook de verantwoordelijkheid over de auto hebt. Gelukkig kan je tegenwoordig heel makkelijk via internet een autoverzekering afsluiten die per direct ingaat. Ook kun je bij de verzekeringsmaatschappij waar je nu al wat verzekeringen hebt afgesloten en waar je ook jouw auto wilt gaan verzekeren, telefonisch een voorlopig dekking regelen. Je kan dan zorgeloos de weg op met je ‘nieuwe’ tweedehands auto die je hebt gekocht. Wel is het belangrijk om te weten dat je als je net een verzekering afsluit, je sowieso over het algemeen eerst een voorlopige dekking krijgt.

Wat is een voorlopige dekking?

Je krijgt die voorlopige dekking van een autoverzekering vooral, als je bij de verzekeringsmaatschappij nog niet bekend bent. Verzekeringsmaatschappijen gebruiken de voorlopige dekking om zichzelf de tijd te gunnen om je na te trekken. Zo worden de gegevens die je hebt doorgegeven gecontroleerd op waarheid en wordt bekeken of je niet bekend staat als wanbetaler of fraudeur. Dit betekent overigens niet dat je geen autoverzekering af kan sluiten als je bijvoorbeeld een BKR-registratie hebt. Als in deze periode blijkt dat er bepaalde zaken niet kloppen, dan heeft de verzekeringsmaatschappij het recht om de voorlopige dekking stop te zetten en je geen definitieve auto verzekering aan te bieden. Als alles in orde is, dan wordt de voorlopige dekking omgezet in een definitieve autoverzekering.

Wat als ik schade rij in deze periode?

Als je te maken krijgt met schade terwijl je nog een voorlopige dekking hebt, dan wordt deze schade gewoon vergoed. Dit is ook het geval als de verzekeringsmaatschappij besluit om de voorlopige dekking niet definitief te maken. Uiteraard wordt er wel goed gecontroleerd dat de declaratie terecht en eerlijk is. De voorlopige dekking biedt je dan ook dezelfde dekking als de uiteindelijke definitieve dekking van de auto verzekering. Je kunt met de voorlopige dekking dan ook zorgeloos de weg op.

No votes yet.
Please wait...