Carrosserie

Heb jij je goed georienteerd in de verschillende automerken? Dan is het nu tijd om een beslissing te maken over het model. Ieder merk heeft namelijk een groot portfolio aan modellen, dat het soms lastig is om een weloverwogen keuze te maken. Wij zetten de diverse carrosserie vormen voor je op een rijtje:

– Hatchback
– Sedan
– MPV
– Cabriolet
– Stationwagen
– Terreinwagen

Hatchback

Een hatchback is een carrosserievorm waarbij je de achterbak via de zitplaatsen kan bereiken. Inmiddels gaat dit niet meer op voor ieder model, maar gebruikt men de naam hatchback voor auto’s tot en met de C-klasse auto’s. Tot de C-klasse behoren onder andere auto’s als de Volkswagen Golf, Seat Leon, Ford Focus en Audi A3. De A- en B-klasse auto’s zijn net iets kleiner. Denk bij B-klasse bijvoorbeeld aan de Volkswagen Polo, Seat Ibiza, Ford Fiesta en Toyota Yaris. De A-klasse bestaat logischerwijs uit de nóg kleinere modellen zoals de Toyota Aygo, Volkswagen UP! en Ford Ka.

De hatchbacks zijn vooral populair omdat ze niet zo groot zijn, waardoor ze automatisch ook minder zwaar zijn. Dit kan behoorlijk schelen in de wegenbelasting. Als jij op zoek bent naar een auto die je eigenlijk alleen zelf nodig hebt, is een hatchback een perfecte optie. Om je alvast de goede richting op te sturen hebben wij voor jou de top-5 hatchback op een rijtje gezet:

 1. Volkswagen Golf
 2. Volkswagen Polo
 3. Ford Focus
 4. Audi A3
 5. Opel Corsa

Sedan/Coupé

De sedan en coupé lijken qua vorm van carrosserie erg op elkaar. Een coupé is eigenlijk een sportievere versie van de sedan, die vooral gericht is op comfort en ruimte. Ook heeft de sedan 4 deuren in plaats van 2 (of 5 in plaats van 3 indien de achterklep wordt meegerekend). Indien men spreekt van autoklasse behoren de sedans/coupés in klasse D tot en met F. Net als bij de hatchback loopt de grootte van de auto op naarmate de letter hoger wordt. Zo behoren tot de D klasse auto’s als de BMW 3-Serie, Toyota Prius, Opel Vectra en Volvo V50. In de E klasse vinden we auto’s als de Audi A6, BMW 5-Serie, Peugeot 605 en Mercedes E-klasse terug. De F klasse wordt ook wel Topklasse genoemd. Hier vallen de grote jongens als de BMW 7-serie, Porsche Panamera, Bentley Continental en de Aston Martin Rapide onder. De auto’s uit klasses D tot en met F zijn vooral geliefd onder gezinnen, omdat het gewenst is om achterin ook ruimte te hebben. Ook kan met deze auto’s gemakkelijk lange afstand gereden worden, voor bijvoorbeeld een vakantie.

Om je de goede richting op te sturen, noteren wij de top5 auto’s uit dit segment:

 1. BMW 3-Serie
 2. BMW 5-Serie
 3. Audi A4
 4. Volkswagen Passat
 5. Volvo V70

MPV

De afkorting MPV staat voor Multiple Purpose Vehicle wat neerkomt op dat het voertuig voor meerdere doeleinden is geschikt. In deze auto’s kunnen minimaal 7 personen vervoerd worden, waardoor dit type carrosserie erg geliefd is bij de grotere familie’s. In MPV’s wordt onderscheid gemaakt tussen Midi MPV’s en Grote MPV’s welke in autoklasse worden uitgedrukt in klasse J en K. De oorspronkelijke MPV’s uit klasse K, zijn steeds minder populair door de opkomst van de kleinere en compactere modellen die ook zitplaats bieden voor 7 personen. Echter zie je ze nog steeds op de weg.

Ben jij op zoek naar een MPV, maar heb je geen idee waar je naar moet zoeken? Wij zetten de top5 populairste MPV’s voor je op een rijtje.

 1. Volkswagen Touran
 2. Opel Zafira
 3. Ford S-Max
 4. Peugeot 5008
 5. Chrysler Voyager

Cabrio’s

Een cabrio, kort voor cabriolet, is een auto waarvan het dak open is/kan. Heerlijk om in de zomer mee te touren en de wind door je haren te voelen. Men zal geen cabrio kopen voor de ruimte of gemak, maar puur als luxe item. Cabrio’s zijn zo oud als de auto zelf, de allereerste auto’s waren namelijk allemaal cabrio’s. Echter ging met twijfelen aan de veiligheid voor de bestuurder, indien deze in een ongeval terecht zou komen. Later werd hierop wat gevonden; de rolkooi. Deze zorgt ervoor dat het hoofd van de bestuurder veilig blijft als de auto over de kop slaat bij een ongeluk. Tegenwoordig zijn de coupé cabrio’s erg populair. Deze hebben een dak dat je indien gewenst kan openen of sluiten, zodat je niet afhankelijk bent van het weer.

Denk jij erover een cabrio aan te schaffen om lekker mee te touren in de zomer? Wij hebben een top5 samengesteld met de populairste cabrio’s, zodat jij weet waar je naar kan zoeken.

 1. Volkswagen Golf Cabrio
 2. BMW 3-Serie Cabrio
 3. Peugeot 307cc
 4. Fiat 500c
 5. Mazda MX-5
No votes yet.
Please wait...