volvo-logo-png-downloadGeschiedenis

Volvo is een Zweeds automerk dat is opgericht als onderdeel van de kogellagerfabrikant SKF. Tijdens een directievergadering kwam hoofd verkoop van de fabrikant op het idee een automerk op te zetten. Er werd een afgevaardigde naar de VS gestuurd om te onderzoeken of een goedkope kogellager onder de naam Volvo zou aanslaan. Dit bleek zo te zijn want niet veel later werd de naam gedeponeerd bij het merkenbureau. De naam komt van het Latijnse werkwoord volvere, wat “rollen” betekent. Dit had niet alleen betrekking op de kogellagers, maar ook op de andere gemotoriseerde voertuigen en transportmiddelen.

In 1927 werd de eerste Volvo geproduceerd; de ÖV4. Hierna nam de groei van het merk langzaam toe, wat in 1974 zorgde voor een overname van het merk DAF. Echter kreeg de Zweedse fabrikant in de jaren 80 te maken met een imagoprobleem. Het merk werd gezien als suf, waardoor er werd besloten te investeren in een sportiever model. Dit resulteerde in de Volvo 850, een zeer sterke auto waarvan er nog steeds modellen op de weg rijden. Toch bleef Volvo een relatief kleine speler op de personenauto’s markt, waardoor in 1998 werd besloten de personenautodivisie te verkopen en verder te gaan met de vrachtwagendivisie. Ford bleek geïnteresseerd en kocht de divisie in 1999, maar dit bleek geen succes. Volvo werd in 2010 weer verkocht aan het Chinese Geely.

Veiligheid

Op het gebied van veiligheid zijn ze in Zweden echte trendsetters. Vele functies die vandaag de dag normaal gevonden worden in een auto, zijn door Volvo geïntroduceerd. Denk hierbij aan de driepuntsgordel, hoofdsteunen voorin, kreukelzones, ABS, en 3e remlicht. Zo kunnen we nog wel even doorgaan. De veiligheid die wij vandaag de dag gewend zijn in een auto hebben we dus grotendeels te danken aan Volvo.

Volvo vandaag de dag

Tegenwoordig profiteert Volvo nog steeds van het feit dat ze in vergelijking tot concurrenten een stapje voorlopen in veiligheid. Het geeft de consument een rustig en veilig gevoel. Echter is veiligheid niet het enige wat Volvo haar klanten biedt; met de nieuwe XC60 heeft de consument een echte kilometervreter, waar veel aandacht aan comfort en ruimte is besteed. Verder zijn de Zweedse wagens geliefd bij vakantiegangers met vouwwagen of caravan, omdat ze genoeg vermogen hebben om deze over de bergen te kunnen trekken.

De goede veiligheid die de klanten wordt geboden, heeft ook een nadeel. Als er een ongeluk is gebeurd, zijn de Volvo’s door de brandweer lastig open te knippen door het stevige chassis van de auto’s. Tevens is de aanschafsprijs ook erg hoog en zal de wegenbelasting per kwartaal ook vrij hoog zijn.

No votes yet.
Please wait...