Volkswagen-logoGeschiedenis

Volkswagen is in 1934 door Adolf Hitler tot leven geroepen. Hij heeft Ferdinand Porsche destijds de opdracht gegeven om een goedkope auto te produceren voor het hele volk. Gelukkig voor Porsche had hij deze al een aantal jaar klaarliggen, maar was productie nog niet van de grond gekomen na te zijn weggestuurd bij Mercedes-Benz na het uitspreken van zijn droom; het produceren van een dergelijke auto.

Tijdens de oorlog is de productie van auto’s stil komen te liggen, en werd de fabriek gebruikt om wapens en oorlogsvoertuigen te maken. Het heeft een aantal jaar geduurd voordat Volkswagen weer volop is gaan produceren, mede doordat de fabriek in de oorlog de nodige schade had opgelopen. Na het aftreden van de directeur in 1968, werd het beleid omgegooid; er zouden meerdere modellen worden geproduceerd in plaats van alleen de traditionele kever. Echter was het resultaat niet wat ze hadden gehoopt. Ondertussen bleef het goed gaan met de Kever: in 1972 werd de Kever de meest verkochte auto ter wereld met 16miljoen stuks verkocht. Dit record werd overgenomen van de beroemde T-Ford, een van de eerste auto’s die in massaproductie werden genomen.

Na het uitbrengen van de nog steeds populaire Volkswagen Golf in 1974, is het produceren van de Kever langzaam afgenomen, omdat de vraag naar de eerste auto met watergekoelde motor groter was dan die naar de traditionele Kever. In 2002 werd dan het oude record verbroken; de Golf was officieel de meest verkochte auto ter wereld en is dit tot op de dag van vandaag nog steeds.

Volkswagen vandaag de dag

Zoals hierboven te lezen, zal je beseffen dat Volkswagen het populairste automerk ter wereld is. Hierom zal je bij het aanschaffen van een (tweedehands) niet moeten schrikken van de relatief hoge prijs. Je betaalt namelijk ook voor deze populariteit. Tevens zal de premie voor het verzekeren van een Volkswagen, zeker de Golf, hoger zijn, omdat deze erg diefstalgevoelig zijn. Houd er dus rekening mee dat zowel de aanschaf, als vaste maandelijkse kosten bij een Volkswagen hoger zullen liggen dan bij bijvoorbeeld een Kia. Hier staat wel tegenover dat Volkswagens erg betrouwbaar en motorisch zeer sterk zijn, waardoor je over het algemeen minder aan onderhoudskosten kwijt bent. Dit is voor velen een groot pluspunt, helemaal als je op zoek gaat naar een betrouwbare tweedehands auto.

No votes yet.
Please wait...