Geschiedenis

In 1903 richtte Henry Ford het merk Ford Motor Company op, nadat de 2 vorige bedrijven failliet werden verklaard. Hij had in 1893 al zijn eerste eencilinder motor aan de praat gekregen, wat in 1896 resulteerde in de “Quadricycle”. Deze naam is ontstaan omdat het voertuig was gemaakt met 4 fietswielen. Mede door zijn patenten, kon hij zichzelf in Ford Motor Company inkopen als hoofdingenieur en ondervoorzitter. Het hoofddoel van het merk was om betaalbare auto’s voor de gemiddelde man te maken. De prijs van de Ford Model A, het eerste model, was ongeveer $750. Tevens werd de mogelijkheid geboden om extra’s te bestellen zoals een lederen dak. Ook hiermee werd de concurrentie afgetroefd. Na succes van de Model A, werd in 1908 de wereldberoemde Model T tot leven geroepen. Dit zou een enorm succes blijken.

Innovatie

Ford baarde opzien door innovaties in het productieproces van de auto’s. Zo werd in een jaar tijd door invoering van een lopende band de productietijd van één auto van ruim 12 uur, verminderd naar 1,5 uur. Echter zorgde dit voor ontevredenheid bij de werknemers, waardoor er opnieuw moest worden ingegrepen. Ditmaal verdubbelde hij het dagloon en werden de diensten 1 uur per dag ingekort. De 40-urige werkweek zoals wij hem kennen is hier geboren. Deze maatregelen zorgde voor een enorme toename van de productie, waardoor de kostprijs per auto daalde en de verkoopprijs ook verlaagd kon worden. Dit zorgde er voor dat tegen het eind van 1913 een marktaandeel van 50% in de VS werd behaald. In 1918 was de helft (!) van de auto’s op de Amerikaanse wegen een T-Ford en hiermee was dit ook het meest geproduceerde model ter wereld. Later zou dit record worden verbroken door Volkswagen met de VW Kever.

Ford vandaag de dag

Als een sportief uiterlijk hoog op je verlanglijst staat, zal je waarschijnlijk niet bij een Ford uitkomen, maar uiteraard zijn er uitzonderingen. De grootste voordelen van Ford zijn toch wel de ultieme degelijkheid en betrouwbaarheid. De krachtige motor zorgt voor weinig problemen waardoor je over het algemeen geen bakken met geld kwijt bent aan onderhoud. Zeker voor een beginnend bestuurder is dit iets om rekening mee te houden. Qua aanschaf zijn de Amerikaanse auto’s niet goedkoop, maar ze behoren ook zeker niet tot het premium segment. Indien je de prijs afweegt tegen de betrouwbaarheid en kwaliteit, komt Ford goed uit de vergelijking. De betrouwbaarheid komt voort uit het Amerikaans formaat motorblok en stevige chassis, wat de auto’s relatief zwaar maakt. Dit zie je wel terug in de hoogte van de wegenbelasting.

No votes yet.
Please wait...