bmw-logoGeschiedenis

Automerk BMW is opgericht in 1916 onder de naam “Bayerische Flugzeug Werke”. De naam zal later worden veranderd in “Bayerische Motoren Werke”, omdat het bedrijf zich pas later is gaan richten op het produceren van auto’s en motoren. De oorsprong van het bedrijf ligt namelijk bij het produceren van vliegtuigmotoren, welke werden gebruikt in de eerste wereldoorlog. Na afloop van de oorlog is de fabriek een tijd gesloten geweest, omdat het Verdrag van Versailles de fabriek verbood om motoren te leveren voor militaire doeleinden. Hierom werd in 1923 de eerste motorfiets geproduceerd, de R32. In 1929, na de overname van autofabriek Eisenbach A.G., kwam de eerste auto onder de naam BMW uit: de BMW 3/15, waar de 15 stond voor het aantal pk van de motor. De allereerste auto’s die Bayerische fabriek zelfstandig bouwden, kwamen in 1933 op de markt. Dit waren snelle 2-liter sportwagens, met geavanceerde technieken. Hierna heeft BMW het imago gekregen van een automerk wat vooral sportieve auto’s produceert.

De tweede wereldoorlog heeft ook voor dit Duitse automerk zijn sporen achtergelaten. Tijdens WOII is de fabriek vooral gebruikt voor het produceren van militaire motoren die door de Luftwaffe en Wehrmacht werden gebruikt. Voor het produceren hiervan werd vooral gebruik gemaakt van dwangarbeiders uit nabijgelegen concentratiekampen. Toen de fabriek aan het van het eind van de oorlog grotendeels werd gebombardeerd, moest BMW weer van voor af aan beginnen. Men begon met het produceren van luxe sedans en limousines, welke niet verkochten als warme broodjes. Hierdoor hing BMW aan het randje van de afgrond, en besloot men om ook kleinere modellen te produceren, waardoor het merk wist te overleven.

BMW vandaag de dag

BMW wordt vandaag de dag nog steeds gezien als exclusief en sportief, door de strakke lijnen van het uiterlijk en het relatief hoge vermogen van de motor. Het productportfolio van het merk is momenteel gigantisch. De 1-serie is het kleinste model en de 7-serie is het grootste. Ook heeft BMW de X-serie, de SUV uitvoering van de normale modellen(1 t/m 6). Sinds kort worden er in de Duitse fabriek ook elektrische auto’s geproduceerd, welke worden aangeduid met i-serie.

Als je een BMW wilt aanschaffen, zal je hier een hele hoop geld voor moeten betalen. Door het sportieve en exclusieve imago wordt de prijs automatisch een stuk hoger dan vergelijkbare modellen van een ander merk. Ook drijft dit redelijkerwijs de verzekeringspremie omhoog. Echter zijn de Duitse motoren van uitmuntende kwaliteit. Zo staat de 3-serie bekend als een van de sterkste auto’s op de markt. Indien je zelf verstand hebt van auto’s en je het onderhoud zelf kan bijhouden, kan je met het motorblok van een 3-serie zo 300.000 kilometer rijden. Er zijn maar weinig auto’s die hieraan kunnen tippen. Als je jarenlang een BMW hebt gereden, zal overstappen naar een goedkoper merk lastig zijn, omdat deze niet dezelfde rijervaring zullen bieden.

No votes yet.
Please wait...